Sayfalar

21 Şubat 2011 Pazartesi

Imam Hatip=5 Robert Kolej=0

Maci Anlatan metecevik@yahoo.com Tel: Ankara, San Jose, 408 676 9227
USA                                                                                                                              
 Ey bu topraklarda dogup buyuyen Turk Halki !
Megerse bildiklerimizin hepsi yanlismis, Ak Karaymis, Kara Ak mis !

Bizim modern, aydin bildiklerimiz, gerici , milliyetci bildiklerimiz cikarci imis.
En onemliside Gerici, Dinci dediklerimizde hem ilerici hem birlestirici hemde milliyetcilermis.

*Princeton'dan doktorasi olan Kemal Dervis'in yapamadigini,Yale'den post Doktorasi olan Ciller'in yapamadigini, nasil olduda bir Imam Hatipli yapti/yapiyor. ?

*Yumurta atanlar,Kibrista Has Tir diyenler, 12 Eylulde Hayir diyenlerin hepsinin ortak yonu nedir ?
*Ataturkculugu, Hasan Tahsinciligi nasil olduda Sosyalist/Elitistler tekelleri altina almistir ? 

Onumuzdeki Gercekler:
Turkiyemiz 8 yilda Dunyanin 17ci buyuk ekonomisi oldu ve 10.luga dogru yukseliyor  ! Bu Nasil oldu/Oluyor ?
 "Aydin / Modern" Turkler nasil olduda baka kaldi  ?   Nasil olduda Halk %47 oyla bu Ingilizce, Fransizca bilen “Modern” Turkleri degilde onlarin, gerici, hor gordukleri Imam Hatipli leri secdi/ seciyor/sececek ?
Nasil olduda bu gun oz verili, takim oyunu oynayanlar, Hasan Tahsinler,Ataturkun acdigi yolu duble yapanlar, Orhun Yazitlarini koruma altina alanlar,tarihi servetlerimize gercekten sahip cikanlar nasil olduda Imam Hatipli gencler arasindan cikdi ?
Nasil olduda bu gencler Yurt disindaki Turklere ve Ata eserlerine sahip cikip MHPlilerden daha milliyetci, ve yoksul halk gozunde CHPden daha halkci olmustur ?
Megerse Turkiyemizi birlikte tutan, birlik beraberligi sagliyanlar Imam Hatipliler ve bunlara oy veren milyonlarca bas ortulu mutavazi koylumuz, vatansimiz imis ?(Ataturkumuz kilik kiyafet devrimini yaparken amaci ulkeyi modernlestirmek idi, uzum yemekdi, bagci dovmek degil. Onun savasi Kubilayin kafasini kesen yobazlara karsi idi.Ulusal Birlik,egemenlik olmadan, gorunusde modernlik olmadigini Iran'da goruduk)
Sormak istedimiz sorular : 
                          1)  Bir Imam Hatipli nasil olduda , Robert Kolej, Harward lilarin yapamadigini yaparak Turkiyenin GSMH / GNP  yi katladi ? $560 Milyar dolardan (2002) bu rakami 1 Trilyona cikaran takimi kurdu ve yonetti. ?   ( google.com/publicdata/home   ,
a)     Oz veri ile gercekci kapitalist politikalari izlecek takim olusturdular.Dogal kapitalist, pazar ekonomisini izlediler. Ihracata ve uretime hizveren politikalari desteklediler. 
b)     Memleketi sattilar bu gozuken artis bu paralar aslinda !
c)     Bu zaten olacakdi da onlarin sansina onlar yonetime gelmis oldular kendilerinden once yapilan politikalari devam ettirdiler.
d)     Sizin Cevabiniz buraya.

  2) Dunyanin 17ci buyuk ekonomisine , ulusal markasi olmadan sadece lisans alarak ve montaj ile otomobil, ucak, Elektronik, yazilim, Ilac sanayisinde ve ayrica bir petrol varligi olmadan nasil cikabildi ?   


 Bu World Bank ve CIA.gov kaynakli. ,
Dikkat edilecek taraflar
* Bu ulkeler arasina (G20 dahil) sadece Turkiye cok buyuk dogal kaynaklari,topraklari,yada ulusal markali Elektronik,Araba, Ucak yapimi olmadan girebilmisdir.
(Bizim uzerimizdeki hemen her ulkenin ulusal Hitech, ucak, araba markalari var, nukleer santralleri var ve okullasma/egitim bizim uzerimiz.) 

*  Hollandanin kucuk bir ulke olmasina ragmen marka export ve high tech ile basarisi dikkate deger.

 Geri kalan 15 ulkerden Rusya, Ispanya,Japonya, Italyanin gelecek yillarda nufusu yaslanip kuculdugu goz onune alin. 

* 2010 yilinda Rusyanin Askerlige elverisli Erkek sayisi 20 milyon ve azaliyor, Turkiyenin ise 17 milyon ve cogaliyor. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rs.html

 a) Bu daha cok gec bile kalindiginin ve cok daha iyi bir yere gelebilecegimizin kanitidir.( Anadolu ve Istanbullu sanayicilerimizin kendi cabalari ile geldikleri yer ve buna alt yapi hazirlayan ekonomik politikalar

b) Sansa bak. Sadece sans isidir.

 c) Bize ne bundan. Cok sayida issiz, yoksul, ac adam olduktan sonra biz kendi cikarimiz icin bu issizleri one surecegiz, bizim ekmekde boyle cikiyor.

 d) Sizin Cevap buraya

3)  Nasil olduda Enflasyonu eski Basbakan Tansu Çiller
(Amerikan Kız Koleji mezunu Tansu Çiller, Robert Koleji Ekonomi Bölümü'nü bitirmiştir. New Hampshire Universitesi, Doktorasını Connecticut Üniversitesi'nde veren Çiller, doktora sonrası çalışmalarını Yale Üniversitesi'nde devam ettirmiştir. 1978 yılında doçent, 1983 yılında profesör olmuştur. Tansu Çiller'in ekonomi üzerine 9 yayını bulunmaktadır. )
 ve diger Rober Kolejli Eski basbakan Ecevit, Demirel, Kemal Dervis,
Kemal Dervisin sosyalist katilimlari ve UNDP den istifasini ongoren yazi)
vb tarafindan degilde Imam Hatip li Basbakan Erdogan yonetimi tarafindan kesilip utanc verici 6 sifir atilmisdir ?
 a) Cok etkileyici CV/Resumelerine ragmen hem Ciller hemde Ecevit, Dervis uretimin ve istihdamin Devlet tarafindan, merkezden yaratilacagina inanan , Sosyalist ve Elit yonetici utopyan idealleri ile kendi ekonomik goruslerini bulutlandirmislardir.
 Onceligi girisimcilerin onundeki engelleri azaltip kucuk ve orta capdaki isletmeleri canlandirmak yerine, oy toplamak icin para basip kolay yoldan secim kazanmak olmustur.
( Bugun dunyanin en buyuk ekonomisine sahip olan USA nin isgucunun 70% i , 30 kisi ve daha azi isletmeler tarafindan saglaniyor.)
 b) Bu Ak Partililerin cok iyi okuyup ufleyen bir hocalari olmaliki bu kadar sansli/balli olur insan yani.
 c) Biz zaten bunu yapiyorduk, Ak Partinin tek yaptigi bizim politikamizi devam attirmek oldu.
 d) Sizin Cevabiniz.


4) Nasil olduda Imam Hatipli bir Basbakanin kurdugu takim kendilerinden onceki 70 yillik yonetimlerin 3 misli duble yol yaparak hem ekonomiyi hizlandirmis hemde onemli oranda can kaybini onlemisdir ?  

  a) Alt yapinin en onemli oncelik oldugu saptamakla kalmamis bunu gerceklestirmek icin serbest piyasa ekonomisini calistiran gerekli adimlari, atabilmisdir.  

  b) Bize ne duble yoldan milyonlarca , yoksul, ac hala var, biz bunlara vaatlerde bulunarak Ak Partilileri indirmesini biliriz.    

 c) Zaten o yollari kendi yandaslarina yaptirarak ceplerini doldurdular. Durust olsunlar hic bir is yapmasalarda olur.     

  d) Sizin cevabiniz.

5)  Nasil olduda kapali yerlerde sigara icilme yasagini 2007 yilinda Ak Parti uyguladi ve icmeyenleri icenlerin zulmunden korudu ? ( 70 milyonun sadece 17 milyonu sigara iciyor) Bu uygulama ile kazanilan milli servet ve can kaybi ne olacaktir. ?    
a) Pratik halkin sagligina odaklanmis yonetim anlayisindan dolayi. ( Gunluk 17 Milyar dolardan cok duman olup yanan milli servet ve daha onemlisi hesaplanamayacak kadar 100ler milyar dolarlik hastalik ve saglik icin harcanan kaynaklar)   

 b) Onceki yonetimlerin daha onemli yapilacak isleri vardi. 

  c) Sigaradan toplanacak vergiler onemli idi. Ayrica 2002 oncesi saglik bakanida onun doktoruda sigara iciyordu.   

d) Sizin Cevabiniz.

                 6) Gunumuzdeki en buyuk secmen kitlesi olan AK Parti ile ikinci buyuk secmen kitlesine sahip olan CHP arasindaki temel dusunce farkliligi EKONOMI Acisindan nedir ?
                     a) Ak Parti sosyal yardim alaninda buyuk varligi olmasina ragmen, insan tabiati olarak, kimsenin bir cikari olmadan is yapmayacagini kabul eden Kapitalist bir filozofiye sahipdir ve serbest girisimcinin uretim ve servisleri saglamasini, merkezin /devletin degilde serbest ekonominin merkezci bir politika disinda , yerel yatirimlarla halka refah getirecegine inanir.
 *Ama CHP daha Sosyalist,merkezci bir yaklasimla devletin herseyi daha iyi bilip uyguladigina inanir.
olarak yaptigi icraatlari anlatmasina karsin, CHP nin websitesinde (chp.org.tr) ise cogunluk olarak sosyal ve ekonomik vaatler bol olarak serpistirilmisdir.
Bu verilen vaatlerinde nasil, ne yontemlerle yapilacagida belli degildir. Sosyal Devletci politikalarin en buyuk hatasi Insan Tabiatini tamamen goz ardi etmeleri ve insanlarin (Kendileri dahil) eger bir kar payi yoksa yatirim yapmayacagini, calismayacagini anlamamalaridir.
 ( CHP Websitesinde ekonomi yonundeki tek kapitalist istisna http://www.chp.org.tr/?page_id=70
CHP programi kitapciginin 146 ci sayfasinda
 " Ulasim, Enerji, Haberlesme gibi temel uretim girdilerinin butce acigini kapatmak icin vergilendirilmesi”ne son verilecegine deginmisdir.  
Bu sozler cok akillica istihdam arttiracak sozlerdir ama ne yazik ki bu kitapcigin icinde gomulu kalmisdir.
Simdiye kadar bu konuda hic medyada soz edilmemisdir ve zaten bunca sosyal yardim vaadine yetismek icin bir daha da soz edilecegine inanmak gucdur.
Zaten bu sozlerin uzerindeki basliklar dan biri "Piyasa ekonomisi kurumsallaştırılacak:" sonrakide Kamu, Piyasa Ekonomisinin alternatifi degil, tamamlayicisi olacak" dir. !
 ( Yani Sol ideoloji her ne kadar serbest capitalist piyasa ekonomisinin, merkezci, devletci, kamucu politikalardan etkili oldugunu kabul etsede, kendilerinide isin ortasina koymak icin genede devleti/Kamuyu karar verici olarak sistemin icine sokmaya calisirlar. )
Zaten bu hipokrasidir ki gunumuzde Yunanistandan, Italya’ya, Kaliforniaya hukumetlerin, devletlerin iflasina yol acmistir.

** SOL / Sosyalist gorus, gucunu halkdan degil, devletten alir. Populist/Devlet zoru ile gelir dagitimida bunu gerektirir.
*Dikkat ediniz bu ulke ve eyaletler  kendi paralarini basip isin icinden cikamazlar, Turkiyedeki gecmis politikacilar gibi 6 sifir koyamazlar.
(Bir şey söylüyorsak, biz onun bütün hesabını yapmışızdır. Aile sigortası dedik. Yoksul ailede kadının banka hesabına 600 lira para yatıracağız dedik. Bu 600 lira alt limit. Çocuk sayısına göre değişebilir. Biz inancımız gereği olarak da sağ elin verdiğini sol el görmeyecek diyoruz.”Kemal Kilicdaroglu.
Yukarida Sayin Kilicdaroglunun verdigi 600 – 1200 TL lik aylik yardim, Sigorta diye adlandirilamaz.
Bunun gercek adini "sigorta"diye gizlemekde kendilerinin aslinda ne yapmak istediklerini gayet iyi bildiklerini gosteriyor.

Bu halkin oy icin bedava baliga alistirilmasi ve balik tutmasi istenmemesidir.

 b) Bize ne simdi bundan bizim parti secilsinde benim Dayimin oglu bizi ise alsin.
 c) Bunlar memleketi satti, hepsi rusvet yiyiyor ben anlamam ne fark oldugundan.
 d) Sizin cevabiniz.

 7)  Turkiyede yapilan referandumda neden Universite mezunlarinin cogu Hayir Oyu verdi, ve Neden Ayni Yuksek okul mezunu kisilerin cogu Sol Goruslu Partilere (CHP, DSP) oy verir ?
   a) Bu sadece Turkiyede degil butun Bati sistem Universitelerde egitim goren ulkelerde olan bir fenomandir. Butun dunyadaki universitelerin ezici cogunlugundaki profesorlar Sol Egilimlidirler ve verdikleri egitime bu sol, sosyalist, anti capitalist goruslerini inject ederler. 
 aa)Hemen butun universitelerde ,dindar kisiler bagnaz olarak gorulur.
 bb) Global warming ve insanlarin doganin dusmani oldugu, her kotu seyin kapitalist ulkeler tarafindan yapildigi ve bu kapitalistlerin zavalli fakir ve ilkel halklarin varliklarini alip somurdukleri anlatilir. (sacede 18,19.yuzyilda degil simdide)
 cc) DDT nin zararli oldugu anlatilir. (DDT kaldirildiktan sonra milyonlarca kisi Malaryadan olmustur)
 dd) Petrol,Komur,Nukleer,Hidro Elektrik santralinin karsisindadirlar. ( Ruzgar degirmenleride kuslari oldurdugu icin karsi oldugu teknolojilere eklenmistir.) Gunes enerjisi saglayan panolar tek destekledikleri teknoloji olarak kalmistir.
*Aslinda Hybrid arabalarin charge edilmeside komurden yada yine petrolden elde edilen enerjiden gelir.
 ee) Genelde cogunluk Universite mezunlari, Hocalari gibi, sosyalismi, Marijuana gibi maddeleri hos gorur, suc isleyenlerin cezalandirilmasi yerine egitilmesini, ve her isin devlet tarafindan daha iyi yapilacagina inanirlar.
dd) Herkesin vergi vermesini isterler ama kendileri vergi vermekden kacmak icin her yolu denerler.  Pek fakirlere yardim etmezler, arkadaslarinin cok buyuk maaslarla yonettikleri Sosyal Yardim kuruluslarina yardim yaparak vergiden duserler….
 b) Haydi kardesim, tabiiki koyluler bilmez bu isleri, biz biliriz. Mesgul etme beni simdi, gidip Starbucksdan Latte alicam.
 c) Sizin Cevabiniz
8) Internet ve Telecomdaki buyuk gelismelere ragmen neden hala kaliteli yuksek bandwith internet her yerde yaygin ve ucuz degil ?
  a) Telefon ve internet gecmise gore cok daha gelisip ucuzlamasina ragmen, yeterince yaygin ve ucuz degil cunku hala internet ve telecom ulkenin gelismesi icin gerekli bir alt yapi yerine, kar yapilacak ve diger harcamalar icin kaynak olarak goruluyor.
    b) Kisa goruslu ve bencil yerel idareciler, gereksiz Fiber kirasi ve izin parasi istedigi icin, yatirim yapacak firmalarin girdisi artiyor ve bu halka yansiyarak, Gelisme ve GSMH hizini kesiyor.
    c) Biz daha bunu bile dusunmemisdik, haydi hayirlisi.
    d) Sizin cevabiniz.
 9) Turkiyenin Konumunda ve buyuklugunde olan bir ulkenin kendine ait, Lokomotif sanayiler : Elektronik/Komuter sanayii (Panasonic/Acer/HTC gibi), Araba Sanayii (Renault/Opel gibi), Ucak Sanayii (Cesna gibi), Nukleer Enerji santral sanayi, Ilac Sanayii, Yazilim Silicon vadisi olmadan artan nufusuna ve politik gucune yukselen, Cin, Hindistan ve Guney asya ile rekabet edebilirmi ?
Turkiyenin, gereken knowhow, teknoloji transferi stratejisi tatmin edicidirmi ? 
a) “What you don’t know will hurt you the most”  Asil bilinmeyen en buyuk zarari verir.  Su anda bile Cinli, Israilli, Rus ve nice milletlerin stratejik olarak zor durumda olan Amerikan sirketlerini yok pahasina alip yada diger yollardan bu teknoloji transferini gerceklestiriken biz hala yukde agir pahada az mamul ihrac edip, yukde az pahada agir mal ithal ediyoruz.
Ulkemizin Ucak, Araba, Elektronik ve Ilac sanayii gibi lokomotif endustilerine ve bunlarin beraberinde getirdigi yan sanayilere ihtiyaci vardir.
*Ama en onemili alt yapi su anda yaygin Broadband Fiber uzeri ve Ingilizcedir. Bu olmadan gerekli is gucunu yetistiremeyiz. GEREKEN HER TEKNOLOJI INGILIZCEDIR VE AMERIKADA ICAT EDILMISTIR.(istisnalar kaideyi bozmaz)
Geri kalan butun lokomotif endustriler bu temel uzerinde saglam ve hizli gelisir. ( Guney Korenin GDP sini bu alt yapiyi devlet destegi ile, butun burokrasi ve rant/kaynak avcilarini aradan cikarip tek hedefle halka cok hizli ve ucuz internet getirmesi ile birlikde halk bir cok isini evinden, isyerinden broadband uzerinde guvenli bir sekilde yapmasi ile milyarlarca dolarlik, petrol ve is saati tasarrufu gerceklestirmistir. )

10) Bir ulkeyi ulke yapan etmenler nelerdir?
 a) Ortak, Cografya, Din, Dil, Kultur ve Aile yapisini olusturan deger kavramlari.
b) Bu ortak degerlerin ne Kadar siki ve saglam oldugu. 
c) Bu sorudan nereden cikdi, biz her gurubun nabzina gore serbet verip oy almasini biliriz. 
d) Sizin cevabiniz. 
11) Kibrisdaki bazi Turklerin , kendi ve ailelerinin hayatini kurtaran Turk askerini isgalci olarak gormesinin sebebi nedir ?

a)     Bu kisiler oncelikle marksist Sendika uyeleri ve universite mezunu kisilerdir. Sendika ve Universite mezunu kisilerin ortak yani Sol gurusu paylasmalaridir. Sol/sosyalist/komunist anlayis Turkiye ve dunya Egitim sistemlerindeki profesorlar tarafindan Esit, Adil, Yesilci ve modern kavramlarin Kaptitalist,milliyetci, dindar, Geleneksel kavram karsisinda ustunlugune inanir.
Bu kisiler kendilerini Elit/Ustun gorur ve kendi ekonomik cikarlari ve politik gorusu paylasmayanlari  gerici, dinci diye niteler.

Universitelerde yumurta atanlarda bunlardir, eger bir baraj yada fabrika yapilacaksa, cevrecilik adi ile karsi cikanlarda. Bu dusunce ve davranis bicimide Amerikadan ithaldir. Asiri sol su anda Dunya universitelerine ve basinina hakimdir.

b)    Bunlara in iyi ceza ev bark, islerini satin alip yada Ingilterede begendikleri yeri satin alip adadan gitmelerine destek olmaktir.
c)     1974 yilinda sevdikleri katledilen kisiler ve bunlari kurtarmaya giderken sehit olanlarin yakinlari ile bir odaya konulsun.
d)    Sizin cevabiniz.


12) Face Book un kurucusu Mark Zuckerberg ile Kenan Systems Kurucusu Kenan Sahin in arasindaki ortak noktalar nelerdir ?     http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetayV3&Date=11.05.2010&ArticleID=996139   ) 

  a) Her ikiside $ Milyarderidir ve her ikiside $100 milyon dolarlik bagis yapmistir.      
b) Her ikiside Demokrat, Sol Parti politik bagislayicisidir.      
c) Kendi alanlarinda dahice bir atilimla, Milyar dolarlik sirketler kurmuslardir.  
   d) Sizin Cevabiniz.     

13)  Mark Zuckerberg ile Kenan Sahin arasindaki en onemli fark nedir ?    
a) Zuckerberg $100 Milyon dolari dogup buyudugu New Jerseydeki Ilk/Orta okul bolgesine bagislamistir ama Kenan Sahin orta ogretimi Aydinda, liseyide Robert Kolej Istanbulda bitirdikten sonra gittigi, mezun oldugu MIT ye bagislamistir. ( Massachusetts Institute of Technology,  Bu okulun kasasinda, emirinde olan para miktari 2010 yili sonu $8.3 Milyar dolar.  )
     b) Kenan Sahin geri kalmis bir ulkenin cok parlak bir ogrencisi olarak, Millet vekili babasinin olanaklarindan yararlanip, Turkiyedeki fen dalinda ogretim duzeyi yuksek Robert Kolejde Ingilizce ogrenip gorup, yasdaslarini gecip sivrilmisdir.
Cok daha sansli bir nesil/ortamdan gelen Mark Zuckerberg ise 1984 dogumlu olup daha 20lerinde bir baskasinin fikrini alarak cok basarili bir site olan Facebook u kurmusdur.  
c) Her ikiside Ogretim uzerine $100 milyon bagislamislardir ama, Zuckerberg kendini dogup buyudugu yetisdigi ortama yakin bulmus/ozdeslesdirmisdir ama Kenan Sahin dogup buyudugu yerleri/ulkeyi degilde, MIT ortamini, prestijini kendine daha yakin/uygun gormusdur.
 d) Sizin cevabiniz

14) Neden Kenan Sahin gibi cok basarili diger Turkler ( Ayhan Hakimoglu  gibi http://www.fundinguniverse.com/company-histories/Aydin-Corp-Company-History.html  ,  
http://www.newsmeat.com/fec/bystate_detail.php?city=HORSHAM&st=PA&last=Hakimoglu&first=Ayhan      ( Hekimoglunun Sol Demokrat parti icin verdigi, paralar)
 Turkiyede dogup buyumus, devletin sagladigi okullarda okumus ve diger kisitli ulke olanaklarindan ustun basarili oldugu icin secilip yararlanmis kisiler) USA ve diger gelismis bati ulkelerine kendilerini ozlestiriyorlar  ? 
Neden bu insanlarin hemen hepsi sol goruse sahiptir ?
Sizce neden Kenan Sahin orta okulu okudugu fakir Aydin bolgesine yatirim yapmayi, yada Aydin/Istanbuldaki kendisi gibi parlak ogrencilere MIT gibi yerlerde burs vermeyi secmedi ?
a) Belkide, bu kisiler Turkiyeyi geri kalmis, utanilacak, gencliklerinde 18-20 yasina kadar ergenlikleri bastirilmis hicde hos olmayan bagnaz bir yer olarak gormusler, yeni vatanlarina entegre olmayi gecmisi unutmayi secmislerdir.
 b) Size ne yahu, adamlarin kendi parasi degilmi ne isterlerse onu yaparlar, kiskanmayin simdi.  Turkiyede kanun yapanlarda enayi olmasalardida herkese biz size bir cok fakir fukaranin vergisi ile bedava egitim veriyoruz, sonra sizde basarili olursaniz bir katkida bulunursunuz diye senet imzalatsalardi.
 c) Gordukleri Elit Sosyal esitlikci, kapitalist karsiti, sol egilimli universal universite egitimi (Dunya capindaki 80% uzeri Universite Ogretmenleri, Professorleri Populist, sol egilimci, Yesilci, kapitalism karsiti bir egilimdedirler ve cogunlukla Elit takilan, dindar olmayi yobazlik gibi goren ogrenciler yetistirirler.
En unlu Sosyalist/sol goruslu Silicon Vadisi Dolar Milyardeleri, Apple kuruculari,Steve Jobs, Steve Wozniak, Microsoft Kuruculari Bill Gates, Paul Allen, Google kuruculari Sergei Brin,Larry Page, Yahoo Kuruculari Jerry Yang, David Filo bunlara buyuk cogunluk Turk muhendisleri de ekliyebilirsiniz tek farklari yukardakiler gibi birlikte calisip bu kalibre sirket kuracak kadar sosyal sermayelerinin olmamasidir. )
a)     Sizin cevabiniz. 
15) Silicon Vadide isini kaybetmis PhD si olan bir Turk ile Hintli, Israilli, Alman, Amerikali, Ingiliz arasindaki fark nedir ?
a) Turkun disindakiler,PhD leri olmasa bile, gecici vizeleri bile olsa networkleri/arkadas/tanidik/tanidigin tanidigi/ cevreleri sayesinde nispeten cok daha kisa birzamanda baska bir yerde is bulabilirler. Bulduklari isde calisirken bile ayni network sayesinde baska islere gecis hatta ogrendikleri ile birlikte start up kurma ihtimalleri daha fazladir.
Genelde over qualifed olan Turk adaylar Silicon Vadide kendilerinden daha az kalifiye kisiler tarafindan mulakat edilir ve ise alinir.
Yine networkleri zayif oldugundan is yerindeki yukselme ve insan iliskileri mahalleye yeni gelmis birisi olarak kalir. (Her gittikleri mahallede yeniden arkadas, cevre edinmek zorundadirlar, buna karsin diger etnik gruplardan birisi network sayesinde hemen gelip daha ust bir pozusyon bile alabilir.)
Sonucda en ust okullari bitirip dereceler alan Turk doktorali kardesimiz, her seferinde resume/CV elinde bir mulakat/interviewden digerine gider.
Bu durum cok teknik olan isyerlerinde, satis, pazarlama gibi islerde daha az olmasina ragmen, kural olarak aynidir.
Bir Turk adayin zaten network ile is bulma beklentisi yoktur. Cunku nereye gelmis ise kendi cabasi ile gelmisdir. Kimseden pek bir yardim gormemisdir ve normal
olarak kendiside pek buyuk bir yardimda bulunmaz. ( Eger kazara edersede ettigi kisinin burnundanda getirebilir.)
 Boyle bir beklenti olmadigi icin, bu Turklerde diger Turklere en fazla tanidik olursa resume forward etme uzerine gecmez.
Ama bu beklentinin olmamasinin en buyuk etkisi, zincirleme olarak kimsenin elindeki yardimi birdaha geri gelmeyecek/beklenmeyecek yere harcamamak istememsi ile zincirleme reaksiyona girer.
Bir yatirimin karsiliginin gorulmeyecegini bilen kisilerde, baska kimseye bir yatirim yapmazlar.
* Yani bizim koylulerimizin Imece ile yapdiklari, ne yazikki en iyi okullarimizda (sosyalist egilimlide olsa) okuyup mezun olanlar tarafindan yapilamaz.  ( Belkide sosyalist, ataist, anti capitalist egitim imece ruhunu olduruyor )
Bir Israilli, yada Hintli kisi, bilirki yapdigi her yardimin geri donus beklentisi vardir ve bu kulturlerinin bir parcasidir, kimse bir senet imzalamaz. Bu normlara uymayanlar dislanir.
Bunun en belgelenmis bir ornegi, dunya Elmas isleme isinin tekeli olan etnik grubun yaptiklari $10 milyona varan anlasmalari senetle degilde, el sikisma ile yapmalaridir.
16 ) Networking/Social capital ile “Torpil” arasindaki fark nedir ?
a)    Networking kisilerin genelde kendi kultur ve cevrelerinde iliskide oldugu kisilerin yardimi ile bir is bulmasi veya fayda saglamasidir ama genelde, bu isi yapabilecek kalifiye olmus bir kisiye verilen bir Sans / Firsat dir.

Faydayi sagliyan kisiyede daha once ayni sekilde kendi network tarafindan boyle bir fayda saglanmisdir ve bu fayda (is bulma, yardim etme vb) beklenirki bu guruba/networke ait olan her kisiye verilir.

Torpilde ise, bu kisinin bu ise uyup uymamasi, isi yapip yapamacagi o kadar onemli degildir.  
"Torpilli" kisi hic kalifiye olmasa bile Torpili oldugu icin, ise alinir ve faturasini da halka/tuketiciye cikarilir, ve sonundada sirket/ulke/eyalet iflas eder.
Torpil o kitlenin sonucda basarisizligina, ve kaynaklarin israfina yol acar.


17) Sosyal Kapital yada Beseri sermaye nedir ? Turkiyenin bu sermayesi neden cok ama cok dusuktur, bunun bizim kalkinmamizda ve Avrupa birligine girisimizdeki (eger olursa) onemi nedir ?
 
18) Neden Turkiyede sosyal sermaye dusuktur ?
a)     Atamiz Osmanlinin curumesinin nedenlerinden biri olan dini istismar ederek rant/gelir saglayan yobazlarin etkisini azaltmak icin Batinin yuzyillar once yaptigi Laikligi getirerek Din ve Devlet yonetiminin ayristirmasi reformu ile Turkiye Cumhuriyeti bir cok yeniligi yobazlarin karsi fetvasi olmadan hayata gecirebilmistir. (Kadinlarin esitligi ve ekonomik hayata esit sartlardaki katkisi gibi)
AMA din bu yobazlarin istismarina ugramadan oncede Osmanlinin birlesip yukselmesinde ve toplumun Sosyal Sermayesinin olusmasindada buyuk bir rol oynuyordu. Bu cimento yobazlar istismar ettikleri icin cikarildiginda, ne yazik ki yerine daha kuvvetli bir harc getirilemedi.

Once Selcuklu, sonrada Osmanli devletlerinin basarisi ve olusumunun en temel harclarindan biriside dinimiz idi.

Insanlar arasi saygi sevgi, konusma, rutbeleme ve diger toplum yonetimi icin gerekli kural ve adetler dinimiz tarafindan saglaniyordu. ( Cok guclu sosyal sermayesi olan Japonyada ise Aile egitimi/kulturu tarafindan)

b)    Simdi siz kendiniz icin konusun biz ekibimizi ve  icraatlarimizi yaparken cemaatden seceriz ve hepimizin sosyal sermayesi yuksektir.
c)     Iyide o zaman bizide icinize almazsanniz, sonra bolunme, kadrolasma, kutuplasma olur. Cozum ne ?
d)    Sizin Cevabiniz.
19) Kultur savaslari nedir ? Yasaminizda size nasil etkiler ? Bu savasa nasil katiliyorsunuz ?

a)     Ic ice gecmis halkalar gibi butun hayatimiz ve gelecegimiz dogdugumuz, ulke, aile, ekonomik tabaka ve bunlarin toplaminin verdigi KULTUR, ile belirlenir.
 Eger varlikli ve saygin bir kulture dogmus isek ( Cok basit bir tanimla, cogu kisinin gidip yasamak istedigi toplumlar, konsoloslugunun onunde kuyruk olan, vize isteyen kisileri kucumseyerek mulakat etme pozusyonundaki ulkeler/kulturler) cok parlak bir zekaya, yada aileye gerek duymadan temel ihtiyaclari cok rahat bir sekilde karsilar ve biraz gayretle dunya halklarinin imrendigi bir hayat standardini yasariz.
Eger baska bir ulkeye gitmek istersekde, onemli bir kisi olarak muamele gorur vize gibi bir problemle karsilasmayiz, kendi dilimizi konusup (eg. Ingilizce) hayatimizi yasariz.

Isde Kultur savaslari hayatin her safhasinda diger kulturlerle  karsilastigimizda olusur.
Is yerinde patronumuz kendine yakin gordugu kulturden olan kisileri kayirir. Biz birisini ise alacaksak yada evimizi boyatacaksak, fiyat kadar, bu kisinin bize yakin, sevdigimiz bir kulturden olup olmadigina bakariz.
Yani birisi bize sordugu zaman bir aksaniniz var neredensiniz ? Buna verecegimiz cevap ile bize bir not, bir etiket verilecektir ayni bizim baskalarina verdigimiz gibi.
Hepimizin geldigimiz kulture gore bir notu vardir eger bu gelismis bir kulturdense (her kulturun copluk vatandaslari vardir biz bunlari saymiyoruz, genelde normal orta tabaka cogunlugu teskil eden vatandaslar kendi kulturlerini temsil ederler.)
Eger diger milletler icinde hem dunya pazarlarinda, sirketlerinde is, as bulma konusunda hemde genel ulke refahi konusunda bizim Turk kulturu yukari siralardaki itibari ve saygiyi gormuyorsa bunun en buyuk suclulari kimdir ?
** ( En son zamalarda itibarimiz biraz artmissa bunun kredisi kimindir ?)

B) En buyuk ve butun Dunyayi etkileyecek olan Kultur Savasi su anda Amerikada yapilmaktadir.  Iktidarda olan Demokrat Parti Populist bir felsefe ile devletin yuksek vergiler ile vatandaslarin butun ihtiyaclarini sosyalist politikalarla (Avrupa tipi sosyalism) sagliyacagini vaad ederken Republikan Parti ise vergileri dusuk tutup, vatandaslarin girisim ve alim gucunu artirarak capitalist bir yaklasimdadir.

Ama bu iki yaklasim arasindaki en buyuk Kulturel Savas sosyal degerlerden kaynaklanmaktadir.
Demokrat/Sosyalistler vatandaslarin Haklarinin devlet tarafindan verilip duzenlenecegini,
Republikans ise kisi hak ve ozgurluklerinin Allah tarafindan verildigine inanirlar.
Genelde Demokratlar,buyuk sendikalari desteklerler ve buyuk sendikalarda Demoratlarin en buyuk finansal destekleyicisidir. Bu sendikalar serbet piyasanin cok uzerinde maas/ucret alirlar ve omur boyu sosyal haklara/emeklilik haklarina sahiptirler. 

Demokrat/Liberal/Progressive/Sosyalist felsefede, suc isleyenlerin daha iyi anlayilip rehabilitee/iyilestirilmesi, cok agir cezalandirilmamasi (Rahsan Affi gibi )ni, Esrar iciminin serbestlestrilmesini, kurtaj servisinin devlet tarafindan karsilanmasini, Homosexuel haklarinin korunmasini, petrol ve nukleer enerjinin kisitlanmasini ve yuksek vergilendirilmesini, ve genelde devletin kisilerden daha akilli ve devletin, vatandaslarin degil bir cok konuda son soz sahibi olmasini savunur.

Bu yukaridaki Demokrat bakisa kulturel ve felsefi acidan karsi olan Republikans ise daha cok dindar, ve muhafazakardir.

* (Onlarin en buyuk sorunu ise irkci, yobazlarinda onlardanmis gibi medyada imaj yaratilmasidir. Dunya medyasi genelde sosyalist, idealist ve bu kisilerin ise aldigi bir kesimdir. Sol propaganda yapar.)

Bu kulturel savasin sonundaki sonuc itibari ile, Amerikan Ekonomisi ya sosyalist yada Kapitalist egilimili bir performans gosterecektir.

 Eger Sosyalist taraf kazanir ise, zaten iflas duzeyinde olan eyaletler ve USA hazinesi ekonomik durgunluga girdiginde bu butun dunyaya yayilir.
Amerikan merkez bankasi para basmaya devam ettigi surecede, dunya gida/petrol fiyatlari dolar ile alindigi icin her ulke icin, gida ve petrol fiyatlari ve diger butun bunlara bagli urunlerin fiyati artacaktir.

Sosyalist/populist politikalarin En buyuk hasarida, her zamanki gibi dunyanin fakirlerine olacaktir.

20) Eger iki Hintli , Israilli yada Amerikali, bir araya gelip arka garajlarinda milyarlarca dolarlik sirketler kurabiliyorlarsa ve bizimki dahil bir cok kultur bunu yapamiyorsa(bir iki istisna disi), bu geride kalan kulturlerin geri kalmasindaki sorumlu kisiler/dusunceler nelerdir/kimlerdir ?

a)     Acaba en basit kavramlardan olan Saygi ve birliktelik ruhunun , insanlarimizin birbirine yatiriminin gelistirilmemesi ve buna onem vermiyen kisiler olabilirmi ?
b)    Ya biz bir ton start up yaptik da sattik bile senin haberin yok. Sadece biz bunlari duyurmak istmiyoru borc isterler diye.
c)     Neden bahsediyo su tasralida kardesim, gel biz brige gec kalacagiz ciao.
d)    Sizin cevabiniz.



21) Nobel odulunu veren kisi / kisiler kimdir ?

a)     Mr. Thorbjørn Jagland, Barak Obama’ya odulunu veren Nobel Odulu komitesi . Kendisi ayni zamanda Sosyalist Internasyonalin gecmis baskanlarindan. Cok atesli bir sosyalist.

b)    Ne yapalim yani Nobel komitesi Sosyalist ise ? Onlar modern ve ileri biz geri kalmisiz. Biz frakimizi giyer gideriz.
c)     Zaten eger popular / cool olmak istiyorsan Liberal/solcu/sosyalist takilacaksin ve Che Guevara T-shirt giyeceksin.
d)    Sizin Cevabiniz.

22) Orhan Pamuk eger sol egilimli olmasaydi ve Turkiye karsiti bir roman yazmasaydi Nobel Odulunu alabirlirmiydi ?
http://www.socialistworker.org.uk/art.php?id=9979  = Pamuk u oven sosyalist gazette.
a) Hayir.
b) Siz onun cevabini akrabalarini Ermeni cetelerine kaybedenlerden sorun.
c) Sizin cevabiniz.

23) Orhan Pamuk aldigi $1 milyon dolarlik Nobel odulu ile ne yapmisdir ?
a) Uzerine $800 bin daha koyup, New Yorkda bir daire almistir ve Hintli kiz arkadasi ile oturmaktadir. Ama Salman Rusdi’ye gore onun Bogaza bakan evinin manzarasi daha guzeldir.
b) Sana ne kardesim, sende solcu ol, entel ol, kitap yaz seninde olsun.
c) ASALA nin kursunlari ile olen diplomatlarimizin cocuklarina burs vermismidir ?
d) Sizin cevabiniz.

24) Ulusal Birlik ve Beraberlik Dersi ve Aile Egitimi verilmelimidir ve nasil bir ders olmalidir ?
a) Evet, mutlaka Sosyal/Beseri Kapitalimizi/Sermayemizi gelistirmek icin verilmelidir. Bizim ancak birlikle, saygi ile, birbirimizi destekleyerek gelisebilecegimiz. Her universite, doktora ogrencisi bilmelidirki kendilerine yapilan yatirim tum halkin fedakarligindan gelmektedir ve eger bir gun milyonlarca ogrenciden birisi $100 milyonluk bir bagis yapacak duruma gelirse bunun ilk gidecegi yer, bu yatirimi ona yapan milletindir, bu milletin fakir, olanaksiz masum cocuklaridir.
d) Sizin Cevabiniz.

25) Sendikalar neden isci haklarini savunan kuruluslardan kendisine haksiz kazanc ve ayricalik saglayan ve bunun faturasini yuksek urun ve hizmet ile halka odeten, ve sonundada rekabet edemedikleri icin sirketleri iflas ettiren gibi hareket  haline donusmustur ?

a)     Endustri caginin baslarinda, otomasyonun olmadigi, hic bir regulasyonun, mevzuatin olmadigi zamanlarda cok guc calisma sartlarina bir reaksiyon ve cozum olan Isci birlikleri / Sendikalar (Sosyalism ve Komunismin de baslangici bu gereksinim / tepkidir) iscilerin cok insanca gereksinimleri icin gerekli idi. Oysa gunumuzde cok daha kapsamli isci ve memur haklari zaten anayasa ve diger yerel hukumet mevzuatlar, burokrasisi icinde var.
Ne yazikki gunumuzde sendikalar uyelerine rayicinin uzerinde maas ve faydalar sagliyarak uretilen mal ve hizmetlerin rekabet ettigi mallara karsi daha pahali olmasina yol acarak hem kendi sirketlerinin iflasina hemde mali satin alan halkin pahali mal almasina nedendirler.
Gunumuzde sendikalar lise mezunlarinin universite mezunlarindan fazla maas alabilecegi bir mekanizma haline gelmisdir. Bundan baska zararda, toplanan sendika uyelik aidatlari genelde sol, sosyalist, kominist parti secimlerinde kullanilir.  

b)    Sizin Cevabiniz.

26) Guney Korenin ulke capinda devlet destegi/ozel sector tesviki ile yaptigi atilim, Guney Korenin hem dunyadaki en yuksek broadband/hizli internet kapli ulkesi olmasini hemde yillik GDP/GSMH nin yillik artislarla katlanmasina ne oranda yol acmistir.
a)     Asagidaki grafikde goruldugu gibi 2000 den sonra baslatilan tum ulkeye yayginlastirilan hizli ve ucuz internet agi GDP nin 2000 de $805 milyar dolardan 2009 de $1.3 Trilyona gelmesine buyuk katkida bulunmustur.


b)    Eger milyonlarca kisinin Banka, fatura yatirma, devlet dairesi, alisveris , bilgi edinme, egitim gibi yuzlerce ihtiyacini evinden, yol, benzin parasi harcamadan vakit kazanarak oteki islerini yaparsa. Sadece benzin tasarrufu yillik milyarlarca dolarlik bir kaynak saglar.
c)     Simdi bu millet icin iyide, bizim cebimize katkisi yoksa biz dinlemeyiz.
Sizin cevabiniz

27) Hergun Kullandigimiz hayatimizi kolaylastiran, hatta kurtaran, buluslar, ilerlemeler nelerdir ve bunlari kim, nasil gerceklestirmistir ?
 a) Elektrik, Klima, Internet, Ampul, Araba, ucak,Komputer, Kizilcik,Tifo, ve diger asilar, Bebek kuvezu ... binlerce daha gelisme.
b) Bunlarin hemen hepsi Amerikali ve bazilari Avrupali kisiler tarafindan icat edilmistir. Bizden adam olmaz, su Robert Koleji bitireyimde, sonra universiteden burslu Amerikaya kapagi atarim.
 c) Bunlarin hepsi gavur icadi, bize ne.
 d) Sizin cevabiniz.

28) Neden bu icatlarin hemen hepsi Amerikadan cikiyor ? 
a) Acik, ozgur, Kapitalist, kanunun genelde esit uygulandigi, ( checks and balances, seperation of powers) , toplumu yoneten kurulus ve kanunlarin birbirini dengeledigi (hic bir taraf digerinin uzerine cikmadan esit gucle calissin diye) ve kisi ozgurluklerini ustte tutan, devleti hizmet etmek yerine, hizmet veren bir toplum duzeni olmasi.
 b) Ya havasinda yada Suyunda olsa gerek.
 c) Kisiler kisa yoldan degilde calisarak, ureterek daha cok kazanabildiklerini ve kazandi degerleri istedikleri gibi kullanabildiklerini goruyorlar.
 d)  Turkiyede dogup buyuyen, en iyi okullardan mezun olan (Askeri Okullar Dahil) kisilerin aldigi kultur ve egitim bu kisilerin Hasan Tahsin Ruhunu degilde Baltaci Mehmet pasa Ruhunu devam ettirmelerine yol aciyor.
 e)  Sizin cevabiniz.

         29) Kac tane Doktorasi olan ( Turk Devleti burslu/Askeri Okul Mezunu) Turkiye vatandasi hic Turkiyede calismadan Amerika ve Avrupadaki sirketlerde calisiyor ? Bunlarin verdigi hem kaynak hemde firsat kayiplari Turkiyeye nelerdir ?
            a) Verilen fire %60 uzeridir. Eger bu kisiler Devlet bursu ile egitim almislar ise hem yapilan masraf hemde baska bir kisinin yerini aldiklari icin kacan firsat masrafi uzerine katlanarak alinmalidir. AMA sadece yaptirim/ceza yolu ile degil, dunya standardinda ucret/maas verilmelidir.

          b) Sanane kardesim, burasi ozgur ulke ben kendi paramla okudum, istedigim yere giderim.Zaten Ben bu universiteyi kazandigimda bana kimse bu okulun ulkeye ne masrafi oldugunu ve benden ne beklendigini soylemediki. !

         c) Eger devlet bir toplu irade gelisterecek politika ile, yatirim yaptigi kusaklari, onlara neden, nasil ve hangi sartlar altinda yatirim yaptigini anlatip iyice ogretmezse butun uretilen beyinler bir baglilik duymadiklari icin, gonulleri neresi isterse oraya gitmekde hic bir tereddut/utanma gostermezler.
         
           d) Sizin Cevabiniz.
 
30) Kumarda 8 milyon dolar (Trump gazinosunda kaybeden Ayhan Hakimoglu, yada bir baska Amerikali/ is adami ile Turkiyede yabanci lisans ile uretim yaparak ( xxxholding vb) ic pazarda satan Holding sahibi kisinin Kumarda 8 milyon kaybetmesi arasindaki fark nedir ?
   
        a) Ayhan Hakimoglu, kendi cabasi ile acik rekabet ortami icinde dunyaya malini satarak $8 milyon yapmistir ama yerli Holding Yoneticisi bu parayi hic rekabete girmeden, yurt disina lisans ucreti vererek devletin sagladigi yuksek gumruk vergileri ile koruma altinda yapmisdir. Yani halka daha kaliteli ve daha ucuz mal alma secenegi verilmeden, ithal vergisi ile fiyat avantaji yerli uretici ve yerli ekonomi kazansin diye bu holding ve kisilere verilmistir. 
 Burada kotu olan sey, yerli ureticinin, malini dunya kalitesi/fiyatina cekmek icin caba harcamak yerine, devletle olan iliskisi sayesinde, halka kalitesiz ve pahali mal satmasidir. (Uzerine kaymak cekmek icinde, bu haksiz kazanci, yurt disindaki kumarhanelerde ve luks esyasi satan yerlerde harcamasidir. )

        b) Sizene alemin kumarda kacpara kaybettinginden.
         c)  Hic olmasza yerli uretimde bir istihdam yeratilmisdir, milletimiz kalitesiz mala cok para versede, bizim ulkede montaj edilmistir.
         d) Sizin cevabiniz.

31) Yabanci lisans ile Turkiyede uretim/montaj/ithalat yaparak ic pazara lisansin alindigi ulkelereden hem daha pahali hemde dusuk modelleri satan ve yuksek ithal vergileriyle ic pazarda korunan Holding ve sirketlerin Turk halkina olan sorumlulugu nedir ?
a) Kendilerine verilen bu ayricaliga karsi 5 veya 10 yil icersinde kazandiklari kar ile sattiklari malin teknolojisini satin alip/gelistirip yurt ici imalatine gecme sarti.
b) Ya ne luzum var buna simdi bize bir ton is yaptiracaksin, biz bazi kisileri gorup soyle kolay yoldan para kazanalim, sonra Miami ye tatil gonderelim sizi. Operim.
c) Uzun donem plan ile gerekli personel yetistirme fonunun bu karlardan olusturulmasi.
d) Sizin Cevabiniz
 
    32)   Gunumuzde en basarili toplumlar hangisidir ? Hangi toplum/ulkeler cogu vatandasina mutlu, saglikli bir hayat saglamistir ve nedenleri ?
            a) Gunumuzde De Facto Dilin hangi dil olduguna baktigimizda bu acik bir sekilde gorulur. Bu gun Bir Fransiz, Rus, Turk veya Cinli karsilastiginda bu ortak dili kullanir. Bir Turk yada Japon pilot yolcu ucagini herhangi bir havaalanina indirecegi zaman budili kullanmak zorundadir.
           b) Ingilizce Konusan ulkeler. (Bu dili ana dili olarak konusan Anglo/Saxon kokenli olan ve dunyanin en guzel verimli topraklarinda yerlesmis olan bu kultur/dile sahip insanlar, en vasat, en basarisiz bireylerine bile diger ulke/kultulere gore cok iyi bir yasam standardi yaratmisdir.
Bu gun en yeteneksiz, vasat bir UK / USA vatandasi dunyadaki istedigi ulkeye vizesiz giderek is bulup yada is kurup calisabilir. ) 
           C) EU ulkeleri, Japonya, Israil ayrica Cin, Hindistandaki yeni zengin kesimi. ( her ay 100den fazla dolar milyoneri cikiyor.Cin ve Hindistandan)
         D) Sizin cevabiniz.

33) Baltaci Mehmet Pasa ile Hasan Tahsin arasindaki fark nedir ?(Her ikisinin ruhuda icimizdeki bazi kisiler tarafindan hala yasatiliyor. Ne yazikki cok Baltacilar varken cok az Hasan Tahsinler var)
                 a) Birisi kendisini digeri vatanini ozunden cok seven ve Tarihimizde onemli yer alan kisiler. Birisi gurur verici digeri de utanc veren.
             b) Olur boyle seyler, zaten Baltaciya boyle yetki verenler dahami iyiydi.
             c) Baltaci daha once iyi seylerde yaptigi icin boyle zafiyetlerinide gormezden gelin artik.
             d) Sizin Cevabiniz.  ( Bu kisileri bilmeyenler Google lasin)

           34)  Neden Selcuklulardan sonra baska beylikler degilde Osmanli Beyligi Turk milletini (Diger Beylikleri icindeki milletlerle beraber) birlestirip/feth edip Osmanli Imparatorluguna donusecek devleti kurabildi ? (En kucuk ve zayif beylik olarak baslamis olmalarina ragmen)
            a) Osmanlinin basindaki kisiler Hasan Tahsin, Ataturk Ruhlu idiler, birlik, beraberlik, ozverili politikalari ile once kendi halkini sonrada diger Beyliklerin Halklarini birlik olmaya ikna edebilecek kapasitede idiler. ( Sadece Kilic zoru ile degil )
            b) Yahu kardesim, ne guzel hangi tarihde ne oldugunu ezberleyip sinifi geciyorduk isde, ne luzum var su sorulara.
            c) Yasadiklari yerin havasinda suyunda birseyler vardi her halde.
            d) Sizin Cevabiniz.

     35)  Osmanli birlik kurduktan sonra nasil olmusda bolgedeki butun gucleri yenmis ve ta Viyana kapilarina kadar dayanmisdir ? Ve Sonrada neden herseyi kaybedecek duruma gelmistir ? 
            Sarikamisda 100 Bin askeri donduran, Yemende gencecik askerleri malzemesiz, tufeksiz, plansiz harcayan komutanlari, zihniyetleri , kim basa getirmisdir, yetki vermistir  ?
Kimdir Enver/Talat Pasayi Pasa yapip bu kadar kisinin komutani yapan ?Boyle kisilerin otorite alabilmesini saglayan bosluklarin sebebi nedir ?
             Peter the Great 1682-1725 arasi Rus ordusunu modernize ederken, donanmalar kurarken, bizim Padisahlar, Sadrazam, komutanlar ne ile mesguldu ?
a)     Yiyicilerin, saksakcilarin, Uretenlerden, Ciftcilerden,
Cakallar ve Akbabalarin , Arilardan, Karincalardan, cok oldugu toplumlar curuyup gerilemeye mahkum olmuslardir. Cin,Misir, Roma imparatorluklari, Aztekler hep ayni kaderi paylasmis bir zamanlarin en parlak en ileri medeniyetleri idi.
Bunlara karsiliksiz dagitilan devlet fonlarinida ekleyebiliriz. Milyonlarca emekli, yoksul vb, ve aileleri bir uretim yapmadan, ureticiler tarafindan yapilan uretimden pay almaktadirlar.

Eger bu kitleler kendi ayaklari uzerinde duracak sekilde daha uretken iken ozel birikim hesaplari ile desteklenmezlerse ve uzun donem planlar yapilmaz ise, Avrupanin ve Kalifornia gibi eyaletlerin ve 2002  Turkiyenin  6 sifirli liranin tekrari olur.
             b) Ne yazik ki Bir Hasan Tahsin, bir Ataturk her topluma nasib olmuyor, bazen gec gelsede. Ama daha onemlisi ondan sonra gelen kusaklarin bunu takdir etmesi, kimin cakal kimin aslan oldugunu anlayabilmesi.
             c) Yogurtmu dediniz ? 1453 de Istanbul fetholdu, 19 Mayisda Mustafa Kemal, Samsuna ayak basdi .... Benim tarih hep 10du zaten.
            d) Sizin cevabiniz.
  
36)    www.TIE.org   nedir ve bizimle ilgisi ne olabilir ?
  
a)     (The Indus Entrepreneurs)  yakin cografya/dil ve tarihi paylasan ( Sub Indian Continent, Hindistan, Pakistan,Bangladesh kokenliler) , cesitli din ve ethnic grupdan IT profesyonellinin kurdugu bir organizasyondur ve uyeleri $200 Milyar Dolarin uzeri bir deger yaratan ( 1995 den 2010 yilina kadar) Silicon Vadi girisimcileridir.   http://www.tie.org/our-network

*Eger Dunyadaki buyuk IT sirketlerinin(Cisco,Google,Apple,Yahoo, Broadcom,Oracle…) satin aldigi start up sirketlere bakacak olursaniz bir cogunun bu Induslu iki arkadas tarafindan kuruldugunu gorursunuz.
 Bugun hemen her Silicon Vallet calisani birbirlerine bagli, takim oyunu oynayan birbirlerini yukselten, sans veren bu kisilerle calismak durumundadir.
Buna Elit, doktorasi olan en iyi okullarimizi, Harb okullarinidan mezun, Californiaya gelip calisan Turklerde dahildir. Bir cogunun patron yada korku ile rapor verdigi kisi belkide H1B vizesiyle gelmis olan bir Indus ludur.
b) Zaten boyle bir cok organizasyon , orgut var so what.
 c) Bu orgut isi basaranlarin nasil yaptiginin gostergesidir.
 d) Sizin Cevabiniz.
 37) Neden gunumuzde ve tarihdeki Turkce konusan milletler arasinda sadece Turkiye Cumhuriyeti bagimsizligini korumus, genislemis ve bugunde en refah, ozgur olan Turk devletidir ?
 a)  Milleti millet yapan ozellikler sadece ortak dil degil, kisilerin ortak degerleri kendi canlarindan ustun tutmasi gerekmektedir. Bu yuzden, Tebriz, Bakuden, Kasgar, Urumchiye kadar milyonlarca soydasimiz diger soydaslarina bir baglilik duymadan  ve baglilik duymadiklari icin ,birlesip bagimsizliklarini ilan edememislerdir.
Bu birligi olusturabilen Cin,Rus ve Iranli toplumlarin sinirlari icinde, onlarin kurallarina uygun yasamlarini surdurmusler/surduruyorlardir. Ama butun bunlara ragmen 21ci yuz yilin en buyuk avantaji, Turkiyede veya Guney Azerbaycanda hayatindan memnun olmayan Turkler, azinliklar, sevdikleri yere gidip hayatlarini surdurebilirler.
 * Artik kisilerin nerede yasamak istedigi uluslarin sinirlari, mayinlariyla degil, kisinin cebindeki para ve/veya yetenegi, iradesi ile belirlenir.

            38)  Neden Kirgizistandaki , yoksul Kirgizlar, soydaslari olan ve Stalinin surdugu komsulari olan Ahiska Turklerinin evlerine saldirmislardir yine komsulari olan Ruslarin degil. ?
Hatta Ruslar Kapilarinin ustune biz Rus uz deyip kendilerine saldiriyi onlemislerdir. ?
             b) Kimbilur kardesim, bize ne.
              c) Zaten biz oralarda bir ton kazik yedik, olmaz adam bunlardan, biz Miamiye kacalim bu yaz.
              d) Sizin Cevap
   39) 2003 Iraq Savasi sirasinda Suriyenin CNN de butun Medyaya cevap veren, roportaj veren ABD temsilcisi kimdi, nasil bir performans gosterdi ve ayni zamanda Turkiyenin Temsilciligini kim yapiyordu ve o neyapdi ?

a)     Imad Moustapha ( http://www.apfn.org/apfn/wwiii.htm
 bir CNN roportaji ornegi ) idi ve simdiki bas konsolosu.
                  Bu kisi Suriyeyi hem diplomatik alanda hemde medyada cok iyi temsil etmis ve kivrak zekasi, ingilizce hakimligi ile Suriyenin en iyi avukatligini yapmistir.

                   Turk baskonsolos ise http://www.charlierose.com/view/interview/2121
                  Aslinda sadece sorulara cevap veren Baskonsolos Logoglu kendisinden onceki kokteller disinda hic sesi cikmayan, hic bir aktif faaliyet gostermeyen (Sukru Elekdag ve Nuzhet Kandemir  her biri onar yil http://www.washington.emb.mfa.gov.tr/MissionChiefHistory.aspx
 Elcilik yapmistir )  gecmis elcilere gore hic olmazsa Charlie Rose’da sorulan sorulara cevap verebilmistir.
      Amerikadaki bir kisinin secilmesi icin birince sart para dir. En cok para toplayan ve bu para ile dogru kitlelere seslenen secilir.
Demorat partide zaten etnik toplumlarin sesi olarak onlarin hem para hemde oylarini almak uzerine bir platform olusturdugu icin, Ermeni, Rum ve diger Turkiye karsiti oylari alabilmek icin Amerikanin kendi cikarlari karsisinda bile olsa bu Senator ve milletvekilleri para ve oy karsiligi her turlu yasa tasarisi cikarirlar. Bizim elcilerimizden hic birisi bu televizyon firsatlarini degerlendiremeyip, ulke cikarlarinin aktif savunucusu olamamisdir.
Eger Amerikan medyasinda, bu gunku Turkiye Ermenistan sinirinin Rus askeri birlikleri tarafindan korundugunun, bazi senatorlerin oy icin Amerikanin ulke cikarlari aksine hareket ettigini soyleyebilselerdi, bir cok Turkiye ve Azerbaycan karsiti karar cikmayabilirdi. (  http://www.barbaraboxer.com/issues?id=0017  )
Belki inanmasi guc ama bu Senator, Azerbaycana Amerikan yardiminin kesilmesini ve bu yardimin Daglik Karabaga yapilmasi icin harekete gecmistir. Amerikan kamu oyunun ne Azerbaycanin varligindan nede Ermenistanin Azeri toprakalarinin isgalinden haberi vardir.
 Bu sadece bir oy alma pazarligidir. Buradaki en buyuk acizlik Azeri ve Turk konsolosluklarinin bu gunku yuzlerce cesit medya ile bile hic etkisiz olmasidir.
http://www.charlierose.com/search/?text=Turkey   =  Charlie Rose'daki Butun Turkler ve yorumcular.

 40)  Amerikadaki, Avrupadaki, Hindistan ve Guney Amerikadaki Sol ile Turkiyedeki Sol arasindaki benzerlikler nelerdir ?
                      a) Heryerdeki sol, populismle yonetime gelme methodunu kullanir. Demokratik bir ortamda fakirler, azinliklar, ve ezilmisler Sosyalist ideolojinin dogal oy/guc kaynaklaridir. Hindistan gibi yerlerde gercektende ezilmis tabakalarin bir sesi olmasina karsin, ABD ve Avrupada temel ihtiyaclar pek sorun olmadigindan, Sol daha cok etnik azinliklar,  devlet/sosyal yardimla gecinmeyi hayat tarzi haline getirmis kisiler, ve daha diger kendini bir ezilmis azinlik olarak goren kisilerin oylarini almaya calisir. Eger cok bariz bir ezilen grup bulamazlarsa, kendileri boyle bir grup bulmaya/olusturmaya calisir.
     Genel filozofi olarak, Sol Gorus suc isleyenleri daha hos gorur ve suclularin agir cezalandirilmasi yerine anlasilmasini ve onlarin suc islemelerinin altinda yatan sebepleri onlara daha hafif bir ceza verilmesi icin goz onunde tutulmasini ister. ( Rahsan Afflari )  Bu gun Amerikadaki en guncel tartismalar icinde Esrar ve diger uyusturucularin yasallastirilmasi gelir ve Sol butun uyusturucu ve genel evlerin butun eyaletlerde yasallastitilmasi icin caba harcar.
   Her yerde sol, Robin Hood oynamak ister ve zenginlerden zorla vergilendirme ile vergi alip bunu daha yoksul kisilere verecekleri oy karsiligi dagitir.
 Kendileride zengin olmasina ragmen zenginleri hic tukenmeyen bir para agaci olarak teshir edip kendilerine oy verilmesi karsiliginda herkese her istediginin verilecegini vaad ederler.
 Solun en guclu silahlarindan biriside rusvet yiyen ve yolsuzluk yapan, irkcilik guden bagnazlik yapan vb muhalifleridir. gunumuzde buna birde Husnu Mubarekinde kullandigi ben gidersem Iran tipi yonetim gelir ha gibi "ben gene en kotunun iyisiyim "eklenmisdir. 

 41) Eger butun insanlik hem dinimizin (ve diger iki buyuk dinin) soyledigi gibi ayni kaynaktan gelmisse (yani aslinda hepimuz akraba isek. ( Bunun bilimsel yonden arastirmasini gormek isteyenler Stephen Oppenheimer,  The Real Eve ve Dr. Spencer Wells in Journey of Man
 neden bazi milletler, kulturler digerlerinden daha refah icinde yasiyor ve bazilarida yasam mucadelesi veriyor ?
a)     Hepimizin aslinda kan bagli akraba oldugu hem bilimsel olarak hemde Dini inanc olarak artik kanitlanmis / inanilmis olsa dahi, insanlarin kendi kazandigi, urettigi kultur ve mal varligini. Aile degerlerini bu degerleri ve varlikdan olmayan diger toplum,kultur ve devletlerle paylasma istegi yoktur.

 Buda basarili kulturlerin kendilerinden daha az basarili kulturlerden daha refah bir hayat surdurmelerine yol acar. Hatta basarisiz kulturlerin basarili kulturler tarafindan yenilmesine absorb edilmesine yol acar. ( Eski, Aztekler, Eski Romalilar, ve bir cok tarihe gomulmus kultur. Bunlara gunumuzdeki etnik gruplarida ekliyebiliriz. )
                 b) Aslinda hepimiz kan kardesiyiz, ne luzum var su vizelere kardesim.
                 c) Cok iyi yahu, simdi hemen gidip baris yapalim herkesle.
                  d) Sizin Cevabiniz.
 
                 42) Neden diger etnik gruplardan ozellikle Hintliler den bir cok start up olmasina ragmen neden bir Turk start up yok  ? ( Yukaridaki iki ornek Kenan Sahin ve Ayhan Hakimoglu best case scenario olarak bakarsak, dogduklari yere degil doyduklari yere yonelmis ve katma degerde doyduklari yerde kalmistir.Ayrica bu iki startup lar bir Turk team workde degildir, kendileri sahsi gayretleri ile diger kisilerle yapmislardir.)
  a) Silicon Vadide cok basarili bir grup olan Hintlilere baktigimizda cok degisik toplumlardan gelmelerine ragmen, paylastiklari kulturel ve tarihsel ortak degerleri bas ustunde tutarak, geleneksel giyisilerini giyerek, kirmizi noktalarini alinlarina surerek, hatta telefuzu cok zor olan isimlerini bile Ingilizlestirmeden birbirlerine bagli,saygili olarak profesyonel ve gunluk hayatlarini surdururler. Bir cogunun cocuklarida Ingilizce kelime telafuzu yarismalarinin sampiyonudur.
http://www.spellingbee.com/champions-and-their-winning-words#00s  son 10 yila bakin. Silicon Valley son 10-15 yilin urunudur.
                 b) Hintlilerin nufusu daha cok bu yuzden.
                 c)  Social Capital/Beseri Sermaye, Sosyal Sermaye cevap olabilir. Belkide Hintlilere gore bizim beraberligimizi peklestirecek yeterince kulturel bir guc yok.
Belkide Osmanlinin yikilmasinin bir sebebi olan Islami bagnazlik ayni zamanda Osmanlinin yukselmesini saglayan ulusal bir cimento idi. Ortak din anlayisimiz zayifliyinca, sosyal sermayemiz, beraberligimizde zayifladi.
               d) Sizin Cevabiniz.
 43)  Bugun Dunyadaki en buyuk ve guclu IT sirketlerinden olan Google, Cisco, Microsoft, Yahoo, Oracle, Broadcom, Intel gibi sirketler Acqusition yolu ile (Teknolojisini istedikleri sirketleri satin alma yolu ile) buyurler.
Sorumuz : Butun bu sirketlerin aldiklari bu start up/sirketlerin ortak noktalari nelerdir ?
          a) Hemen hepsi ayni Mikrosoft, Apple, Yahoo, Google gibi, iki tane arkadas tarafindan baslatilmisdir.
           b) Buyuk bir kismi genc Hintli arkadaslar tarfindan baslatilmisdir.
           c) Bu start up lari buyuk sirketlere satanlar, daha sonra gene ayni yoldan baska start uplar baslatip yine daha buyuk sirketlere Yuzmilyonlarca dolardan, Milyarlarca dolara kadar bir rakamlarla satmisdir.
         d) Sizin Cevabiniz.
44)  Gunumuzde Amerikanin popularitesi Turkiyeye karsi uygulanan politikalar nedeni ile dunyadaki en dusuk seviyelerinde. Peki, Turkiyenin kendi cikarlarini savunacak ve Amerika ve diger guclere karsi halen istedigi seviyede olmamasinin sebebi/suclulari kimdir ?
      Turkler Anadoluyu, Istanbulu fetih ederken kullandiklari guc ve teknoloji karsisinda yenilen Rumlar ve diger Avrupa milletlerin simdi bizden teknoloji ve alt yapi, ekonomik refah acisindan bizim cok uzerinde olmasinin sebebi nedir ? Bunun suclusu kimlerdir ?
      1946 yilindaki Soviet tehdidi karsisinda eger USA kendi cikarlari ile bagdasdigi icin, Turkiyeye askeri ve politik yardimda bulunmasaydi, 1946 yili Turk silahli gucleri bir Sovyet ordusunu (Icinde olan soydaslarimiz dahil) yenebilecek gucdemiydi ?

45) Tarih derslerimiz yeniden isimlendirilerek.
Tarihden ogrendigimiz ve cozum uretme dersi. Olarak degistirilebilinirmi ?
a)     Sizin cevabiniz.
     Eger bir dis/ ic dusman bizi tehdit ettiginde buna karsi hazir olmak ve savasma iradesini biz olusturamazsak bunun suclusu kimdir ?
 UYANIS  ~~ Devam eden Macin simdiki skoru:  Imam Hatip = 5 Robert Kolej (Anadolu Lisesi)= 0
  Imam Hatip atakta, son golden sonra Rober Kolejliler ler aralarinda tartisiyorlar, bazilari sahayi terk etti  Starbucksda Cumhuriyet gazetesini okuyor, tofu burger yiyiyorlar. Starbucks daki Robertli oyuncu bir musteriyi kagit bardagini recyle kutusuna atmadigi icin sert bir sekilde ikaz edince aralarinda bir tartisma cikdi. Robertlilerden birkaci Priuslarina binip kendi sitelerine donmeye basladi. Geri kalan Robertlilerde Limosine cagirdi.  Kimi Robertliler ler USA deki arkadaslarini arayip “bizden adam olmaz”  diyiyorlar.
Yukaridaki olaylar bir Pazar gunu ogleden sonrasi amator futbol liginden bir goruntudur.

 Imam Hatipli genclerin basarisi ve Robert kolejlilerin Imam Hatiplilere gore basarisizligi  rakamlarla cok acik ortadadir. Bir ulkenin GSMH ini olusturacak uretim ve hizmet mekanizmalarinin hangi filozofi ve anlayisla gelisip yeserdigini ortadadir. Ozellikle milli birlik beraberlik, takim oyunu oynayan ozverili anlayisin kimde oldugunuda rakamlar ve oylar acikca gosteriyor.
** Intellectual honesty / Hakeden hakkini verme durustlugu olan kisiler bunu itiraf etme durumundadirlar.

Ataturk’un Liderliginde varligini surduren Turk Kimlikli devletimizin birlikteligini ve devamini sagliyan kitle Elitist Robert Kolej degil mutevazi Anadolu Koylusu olmustur ve olmaktadir.
Zaten Atamizin uzak gorusu/vizyonu ile birlesen, kurtulus savasini gerceklestirenler, Anadolu ve Trakyanin cocuklari idi. (Rober Kolejliler daha yokdu)
Ataturk’un etrefinda toplanan vatani kurtaran bu kisilerin anneleri, bacilari bu gun Anadolu koylumuz ne giyiniyorsa o gunde onu giyiniyor ve yasiyorlardi.
Onlar chador, Burka yada tum yuzu kapatan carsaflar giymiyorlardi. Tarlada, koyde, her yerde aktif olarak calisiyorlardi. Atamiz onlara daha bir esitlik getirdi ve egitim, ogrenim modern hayata katilim firsati verdi. (Ataturk’un aklina yuksek egitimin sosyalistler tarafindan elegecirilecegi gelemezdi)
·       Bir insanin sosyal sermayesinin ana maddesi olan inanclarini goruntu icin zorlarsak, belkide goruntu modern gorunebilir ama geride kalan cok fakir bir beden, sosyal sermayesi cok zayiflamis, kensinden baska kimseyi dusunmeyen ve kimseye guvenip bir yatirim yapmayan kisiler kalir.
Enver, Talat Pasalar ve benzerleri utopian hayalleri ve yeteneksizlikleri ile ancak Turk milletinin ziyan ve acilarina sebep olmustur.
Bu yeteneksiz kisilerin bu milletin kaderini uzerine yetki alabilmesine izin veren sistemde, kokusmus Osmanli sistemi idi.
Atamiz bu sisteme karsi savasmis ve bu sistemi basarili ve modern olan Bati sistemi ile degistirmistir. 
Atamiz din ve devleti ayirmak zorunda idi cunku Din o zamanin din adamlari tarafindan modernizasyona karsi kullanilan bir silah olarak, halki control altina almak icin kullaniliyordu.
Zaten Ataturk dini yasaklamaya degil tam tersi Turkcelestirip halkin daha iyi anlayip benimseyecegi bir hale gelmesini istemisdi. (Ezanin Turkce okunmasi degilde, namaz kilindigindaki dualarin Turkcelestirilmesi belkide daha yapici olabilirdi. ) Ne yazik ki bazi yobazlar Ataturk’u yanlis anlayip onun Din karsiti oldugunu soyleyip Atamizi inkar ediyorlar ama, su cok iyi bilinmelidirki. Ataturk gibi bir lidersiz, gunumuzdeki Turkiye cumhuriyeti hic olmayacak ve bu Ataturk karsiti kisilerde hic dogmamis olacaklardi. ( Yada soy isimleri dopulos veya … ova, ev  olacakti, Rusca yada Yunanca konusacaklardi)
Ataturkculuk ne yazikki cogunlukda pek dindar olmayan/yada  inanmayan , sol/sosyalist, populist Elit takilan kisiler tarafindan tekel altina alinmaya calisilmistir. ( Buna su tasiyanlarda yobazlar ve dini rant araci olarak kullananlardir tabii ki) .
Rober Kolej/Elit/Sosyalist/Anti Kapitalist Egitim sistemi Turkiye ekonomisi ve birligi icin 2 sakinca ve negative getirmisdir.
1)    Merkezci, Sosyalist, Populist politikalar her ne kadar fakir fukaranin yaninda gorunsede aslinda istihdami azaltarak (Sendiklar ve diger istihdama yuk kanunlar yatirimcilari hen yatirimdan uzaklastiri hemde girdi fiyatlarini arrtirarak pahalilige ve enflasyona neden faktorler olur) ve enflasyonu arttirarak fakirlerin en buyuk dusmani olmustur (Sosyalist hukumetler hem girisimcilerin ekonomiyi saglikli gelistirmesini onlemis hemde para basarak TL nin 6 sifirli olamasina yol acmislardir).

2)    Cok daha onemli sakincasida, bu egitim sisteminde, Elit goruslu, takim oyunu oynamayan, kendi kulturune birazda hor bakan bir kitle olusturmasidir. ( Yuksek egitimli kisiler arasindaki Sosyal / Beseri Sermayemizin dusuk olmasinin en buyuk sebebi)
Icinde birlikdelik duygusu az olan, geldigi toplumu hor goren toplumlarda ya cok az dunya capinda sirket kuracak yetenekler bir araya gelip modern sirketler kuramaz yada  Best case scenarioyu Kenan Sahin gibi kisiler ve onun gibi binlerce doktorasini almis kisilerin butun katma degeri Turkiye cografyasi disinda ulke ve toplumlarda biraktigini goruruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder